Joomag helpt bij online magazines en e-books

Standard

large-logoLeerlingen in de bovenbouw dienen bij mij een kunstdossier in te leveren. Dit kan natuurlijk als hardcopy maar al het gemaakte audio- en videomateriaal is dan niet beschikbaar. Mijn oplossing is een online magazine. In Joomag kun je pdf bestanden uploaden maar ook ‘from scratch’ werken. Hierna kun je het interactieve materiaal toevoegen aan de pagina’s zodat alles beschikbaar is.  Bijkomend voordeel is dat je niet meer hoeft te slepen met kratten vol dossiers!

Op Joomag.com maak je eerst een account aan.  Daarna kun je in ‘my magazines’ een document maken. Let er wel even op dat een magazine uit verschillende uitgave nummers kan bestaan, deze worden ‘issues’ genoemd. Na het klikken op ‘create new issue’ kun je gelijk een pdf bestand uploaden. Hierna kun je in een editor bijvoorbeeld audio- en videomateriaal toevoegen. Loop alle instellingen voor publicatie nog even langs (wil je een openbare publicatie of dat bijvoorbeeld alleen mensen met een link toegang hebben) en publiceer jouw magazine. Ik spreek over een magazine maar dat kan natuurlijk net zo goed een e-book of andere publicatie zijn. Een overzicht van alle mogelijkheden vind je hier mooi op een rijtje. Er zijn natuurlijk verschillende toepassingen te bedenken. Na publicatie kun je er onder andere voor kiezen te delen via Facebook, Twitter en e-mail.

Hieronder heb ik een voorbeeld gemaakt. Ik heb enkele pdf bestanden geüpload, deze samengevoegd en in een van de pagina’s een youtube filmpje geplaatst. Na publicatie heb ik een code gekopieerd voor dit bericht en er in geplakt. Als je op het magazine klikt kun je deze schermvullend maken. Helaas is dit nu alleen beschikbaar op een computer. Er is wel een mogelijkheid een html5 online viewer of iPad toegang te activeren maar dit is een (duur) betaalde optie. Kosteloze alternatieven met dezelfde mogelijkheden zijn natuurlijk altijd welkom. Deze hoor ik graag via een reactie op dit bericht.

Vlot instructievideo’s maken met Screencast-o-matic

Standard

276932_158210234220889_1850487171_nAls je wilt starten met Flipping the Classroom dan is het handig eenvoudig te beginnen met een instructievideo van bijvoorbeeld een te behandelen website of materiaal op de computer. Je hoeft dan in ieder geval niet persé je hoofd in beeld te brengen ;-). Er zijn verschillende screencast programma’s in omloop, van programma’s die je dient te installeren tot online varianten. Dat laatste is erg handig, want je hoeft niets te installeren! Een voorbeeld hiervan is Screencast-o-Matic. 

Ga naar de website screencast-o-matic.com en klik op ‘start recording’. Het kan zijn dat je een Java plugin moet activeren of installeren, dit wijst zich vanzelf via het scherm. Eventueel kun je ook een desktop programma installeren als je dit wilt. Geef een formaat video aan dat je wilt opnemen. Standaard kun je kiezen voor Full HD, uitstekend voor uploaden naar Youtube. Daarnaast dien je te checken of jouw microfoon werkt. Kies hiervoor de juiste microfoon door op het veld met het microfoontje te klikken. Je kunt tevens het programma het juiste volume laten bepalen.

screencastomaticinstellingen

En nu komt het! Maak je niet druk om je eigen stem en of de opname wel perfect wordt. Eventueel oefen je een paar keer de handelingen op het scherm en spreek je hierbij jouw tekst. Tevens is het goed wat aantekeningen erbij te hebben of het gewoon op te lezen als dat prettiger voelt. Klik op de rode opnamebutton (begin niet gelijk, er wordt afgeteld). Na de opname klik je op ‘Done’ (en als je niet tevreden bent op ‘Restart’) en krijg je mogelijkheden om het te bewaren. Ik kies altijd Youtube. Andere online screencasting software liet mij in het verleden in de steek doordat de makers besloten te stoppen en niemand te informeren al het gemaakt materiaal te downloaden! Veilig stellen dus is mijn advies, een kopie bewaren op schijf kan ook.

Wat ik hierboven beschrijf kun je ook hier als demo video vinden.

Als voorbeeld heb ik een instructievideo gemaakt bij een huiswerkopdracht:

Een aanpak bij interactief presenteren door leerlingen

Standard

presentation-1np3vtuHet valt mij op dat in de bovenbouw leerlingen, als het om presenteren gaat, een beperkt repertoire hebben. Dit bestaat meestal uit Powerpoint en Prezi. Daarnaast mis ik af en toe een juiste interactie met het publiek. Hoe dit komt? Ik denk dat ze hiermee worden opgevoed in en buiten de klas. Dat betekent dus ook dat het repertoire van de docent te kort kan schieten. Remedie is dat duidelijk moet worden dat presenteren niet synoniem is voor Powerpoint.

Enige tijd geleden heb ik leerlingen in de bovenbouw gevraagd een interactieve presentatie te maken. ‘Out of the box’ denken was hierbij een genoemde kreet. De reactie was veelzeggend. Vragende gezichten keken mij aan en na een enkel ogenblik kwam er een vraag: ‘Hoe moeten we dat doen dan?’ Deze reactie van bovenbouw tvwo leerlingen viel mij enigszins tegen. Na mijn wedervraag ‘hoe heb je dat tot nu toe gedaan’ kwamen er hulpmiddelen als Prezi en Powerpoint voorbij. Een enkeling durfde het aan te noemen wel eens in Keynote te hebben gewerkt (de Apple tegenhanger van Powerpoint). Ik voorzag voor mijzelf geen andere mogelijkheid toch maar wat tips te geven. Uitgangspunt hierbij was dat het publiek participeert in de presentatie en dat er onderling interactiviteit ontstaat.

De enkele tips voor gebruik van websites (want die zijn voor iedereen toegankelijk) noem ik hier nog eens.

When are presentations good ones? Mostly when they are interactive. Please don’t use Powerpoint or Prezi every time, people will get bored. In stead of that you also can make a website, blog, online presentation, use voting websites and so on. Here are some examples:

weebly.com making a website in just a few minutes (wysiwyg) in which people can react on a page

wordpress.org making a blog, easy using themes (people can also give a reaction to a subject)

mentimeter.com voting using smartphones

socrative.com making a quiz

slideshare.net another way of making online presentations (people can follow on their smartphone while presenting)

beta.swipe.to again another way of making online presentations

If you can find any other websites, not mentioned here, please let me know!

 

De laatste vraag stel ik ook aan jullie. Heb je meer tips? Dan vind ik het leuk als je dat als reactie op dit bericht laat weten.

Niet vóór de klas maar ín de klas!

Standard

 

AppleTVDiagram

In de tijd van het krijtbord en whiteboard stond de docent vóór de klas. Tijdens het schrijven was een paar ogen in je achterhoofd handig geweest om de dynamiek onder controle te houden. Zelfs de digitale opvolgers zoals het digibord hebben hetzelfde uitgangspunt. Handig om alle aantekeningen meteen op te slaan en te delen met de klas maar de frontale manier van lesgeven wordt hiermee wel in stand gehouden! Nieuwe hard- en software brengt hier gelukkig verandering in.

Mijn visie is dat de docent moet optreden als coach ín en samen mét de groep. De opstelling is in theorie eenvoudig. Een scherm met beamerinstallatie voldoet naast het gebruik van een tablet of touchscreen met daartussen een apparaat dat zorgt dat hetgeen er op het tabletscherm gebeurt wordt geprojecteerd op het scherm in de klas. Het meest bekende voorbeeld is het gebruik van een AppleTV en iPad.

Op de iPad staan presentatie mogelijkheden. Bijvoorbeeld een interactief whiteboard zoals Explain Everything, Educreations of Prowise Presenter. In een ander artikel ga ik verder in op deze apps. Een zogenaamde Airplay verbinding maakt contact met de AppleTV en er volgt een projectie op het scherm in de klas. Je kunt met de tablet door de klas lopen, aantekeningen erbij schrijven en meteen zichtbaar maken en delen met de leerlingen. De docent kan een leerling de tablet geven en iets voor te laten doen wat zichtbaar is voor de hele klas. Dit werkt zeer effectief doordat er geen tijd verloren gaat door heen en weer lopen in de klas. Helemaal mooi wordt het als de leerling kan participeren door bijvoorbeeld in te loggen met de eigen smartphone en hiermee een eigen bijdrage te laten leveren. Het effect is dat de leerling vaker kan worden betrokken en dit komt de gemiddelde werktijd per leerling (GWL) ten goede! Aan het eind van de les kan het materiaal gelijk worden gedeeld.

Het blijkt dat er meerdere kampementen bestaan of de te gebruiken hardware. Veel docenten hechten waarde aan het vertrouwde Windows terwijl er een opkomende groep Apple gebruikers is (en niet in de laatste plaats door onderwijstoepassingen). Android doet een duit in het zakje door tablet besturingssystemen. Het vinden van een oplossing voor alle platformen en daarbij het in stand houden van keuzevrijheid en diversiteit van gebruikers is een uitdaging. En dat is in het kader van Bring Your Own Device naar mij mening wel een uitgangspunt!  Het apparaat WePresent probeert aan al deze verwachtingen te voldoen en gaat zelfs verder door bijvoorbeeld tegelijkertijd 4 presentaties van gebruikers op het scherm te kunnen weergeven. Hier volgt een introductievideo:

 
Binnenkort testen we een opstelling met WePresent en zal ik de bevindingen laten weten. Heb je zelf ervaring dan vind ik het leuk als je reageert op dit bericht.

Social learning met Schoology

Standard

schoology1Je zou kunnen zeggen dat Schoology een elektronische leeromgeving (ELO) is. In Amerika plakken ze er de sticker Learning Management System (LMS) op. Het komt op hetzelfde neer maar Schoology gaat samen met de concurrent Edmodo verder dan dat… 

De ELO heeft z’n langste tijd gehad in de vorm zoals we die nu kennen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat zaken worden vereenvoudigd. In plaats van de heilige studiewijzer in tabelvorm zien we steeds vaker een agendafunctie waarin vooruit gepland kan worden maar ook voor de volgende les even huiswerk kan worden geplaatst. Wat dat betreft een vooruitgang want in het verdere leven wordt er ook gewoon gebruik gemaakt van een agenda met afspraken. In Schoology kan daarnaast leermateriaal worden geplaatst en een tal van andere zaken zoals het maken van toetsen.

De kracht van Schoology zit hem ook in het sociale leeraspect. In het systeem zit een sociaal medium verwerkt dat wel iets wegheeft van Facebook. Leerlingen hebben eigen privé sociale media maar die gebruiken ze liever niet voor nerdy vragen over het huiswerk van muziek. En toch stellen ze een ‘schoolplatform’ op prijs. Dan wordt er informatie uitgewisseld over het opgegeven huiswerk en delen ze kennis met elkaar. Ik zeg in de klas wel eens dat ik niet begrijp dat er niet meer tienen worden gescoord voor het huiswerk. De docent is er niet bij, alle informatie is op te zoeken binnen de methode of op andere bronnen op het internet en je kunt samenwerken, twee weten meer dan een. Dat laatste blijkt bij het maken van huiswerk niet vanzelfsprekend. Als antwoord hierop heb ik Schoology geïntroduceerd. Er werd vlot een account aangemaakt via de smartphone en men zit vervolgens in een virtuele klas. Binnen de klas kan worden gecommuniceerd, de docent maakt deel uit van de groep. Daarbuiten kan iemand zonder code geen toegang krijgen. In eerste instantie gaan leerlingen op dezelfde voet verder als daarvoor in bijvoorbeeld Twitter en Instagram door selfies te posten en iedereen op de hoogte te brengen in welke les ze zitten terwijl de klasgenoten er omheen zitten, ahum. Maar na verloop van tijd wordt het nut van de tool ingezien en worden er vragen over het huiswerk gepost. Soms onderling, soms rechtstreeks met de docent. En warempel, minder kinderen vergeten het juiste huiswerk te maken en meer kinderen halen hogere cijfers. Het leukst is het, wanneer iemand toch het huiswerk niet heeft gedaan, de andere leerlingen gretig verwijzen naar Schoology met de opmerking: ‘Heb je de discussie niet gevolgd?’

Het is wel zaak actief het medium bij te houden. Leerlingen zijn gewend snel te switchen van medium als iets niet bevalt en blijven er als het bruist. Daarom doen relatieve nieuwkomers als Telegram (de tegenhanger van Whatsapp) het in het begin ook zo goed. Maar als er vervolgens niet op wordt gepost dan is het ook snel weer afgeschreven…

Schoology is beschikbaar voor alle platformen als webversie, mobiele webversie en apps voor iPad en Android: www.schoology.com.

 

 

Projectmanagement met behulp van Trello

Standard

trello_iconEen bijzonder handige website en app bij projectorganisatie is Trello. Je kunt een project starten als organisator (admin), leden uitnodigen, todo’s aanmaken doormiddel van zogenaamde cards, bestanden en checklists toevoegen etcetera. Alles natuurlijk inclusief data wanneer iets klaar moet zijn. De app is ook offline te gebruiken wat handig is op locaties zonder internetverbinding. In de klas kun je Trello natuurlijk ook gebruiken als samenwerkingstool!

Klik hier voor trello.com