Vlot instructievideo’s maken met Screencast-o-matic

Standard

276932_158210234220889_1850487171_nAls je wilt starten met Flipping the Classroom dan is het handig eenvoudig te beginnen met een instructievideo van bijvoorbeeld een te behandelen website of materiaal op de computer. Je hoeft dan in ieder geval niet persé je hoofd in beeld te brengen ;-). Er zijn verschillende screencast programma’s in omloop, van programma’s die je dient te installeren tot online varianten. Dat laatste is erg handig, want je hoeft niets te installeren! Een voorbeeld hiervan is Screencast-o-Matic. 

Ga naar de website screencast-o-matic.com en klik op ‘start recording’. Het kan zijn dat je een Java plugin moet activeren of installeren, dit wijst zich vanzelf via het scherm. Eventueel kun je ook een desktop programma installeren als je dit wilt. Geef een formaat video aan dat je wilt opnemen. Standaard kun je kiezen voor Full HD, uitstekend voor uploaden naar Youtube. Daarnaast dien je te checken of jouw microfoon werkt. Kies hiervoor de juiste microfoon door op het veld met het microfoontje te klikken. Je kunt tevens het programma het juiste volume laten bepalen.

screencastomaticinstellingen

En nu komt het! Maak je niet druk om je eigen stem en of de opname wel perfect wordt. Eventueel oefen je een paar keer de handelingen op het scherm en spreek je hierbij jouw tekst. Tevens is het goed wat aantekeningen erbij te hebben of het gewoon op te lezen als dat prettiger voelt. Klik op de rode opnamebutton (begin niet gelijk, er wordt afgeteld). Na de opname klik je op ‘Done’ (en als je niet tevreden bent op ‘Restart’) en krijg je mogelijkheden om het te bewaren. Ik kies altijd Youtube. Andere online screencasting software liet mij in het verleden in de steek doordat de makers besloten te stoppen en niemand te informeren al het gemaakt materiaal te downloaden! Veilig stellen dus is mijn advies, een kopie bewaren op schijf kan ook.

Wat ik hierboven beschrijf kun je ook hier als demo video vinden.

Als voorbeeld heb ik een instructievideo gemaakt bij een huiswerkopdracht:

Reageer op dit bericht