Lezen en schrijven in de cloud…

Standard

cloud-blueAls leerlingen en docenten eigen apparaten meenemen naar de leer- en werkplek zullen ze als eerste beschikking willen hebben over de bestanden op de server van de school. Wat heb je hier voor nodig?

De afdeling ICT dient het mogelijk te maken dat mobiele apparaten de inhoud van (een deel van) de server kunnen benaderen. Hier zijn verschillende oplossingen voor, bij ons is er gekozen voor Novell Filr. Deze cloudoplossingen lijken qua gedrag op Dropbox. Op een computer worden bestanden gedownload, er ontstaat een kopie van bestanden op de server die met elkaar worden gesynchroniseerd. Op een tablet worden de namen van bestanden wel aangeduid maar worden deze pas gedownload op het apparaat als het wordt geopend. Erg handig als je bedenkt dat de meeste tablets weinig opslaggeheugen hebben. Wenselijk is dat de gekozen oplossing WebDAV ondersteunt. Dit is een protocol dat in veel apps wordt gebruikt om rechtstreeks een bestand te openen of op te slaan, bijzonder handig. Daarnaast ben je op dat moment niet meer gebonden aan de software die de ICT afdeling ‘voorschrijft’. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een andere app te gebruiken om documenten te downloaden en te lezen.

Reageer op dit bericht