Stemmen in de klas

Standard

Een van de meest basale vormen van gebruik van mobiele apparaten door leerlingen in de klas zijn online hulpmiddelen om te stemmen, polls af te nemen of een quiz in te vullen. 

Het merendeel van de leerlingen draagt tegenwoordig de gehele dag een smartphone bij zich, ook tijdens lessen. Docenten maken meestal zelf afspraken over het gebruik ervan in de les. Persoonlijk ben ik absoluut voorstander van toestaan tijdens alle lessen. Mobiele apparaten mogen als leerhulpmiddel worden ingezet. Sommigen zullen nu zeggen dat het hek dan van de dam is en er de gehele les wordt ge-appt en op Facebook posts worden geplaatst. Bij dit fenomeen heb ik eens een paar testjes gedaan.

Als je tijdens een les mobiele telefoons toestaat maar geen opmerkingen plaatst over het gebruik ervan of regels aangeeft, zijn leerlingen geneigd groepchats op te starten en andere sociale media te hanteren. Als de docent aangeeft de telefoon even niet te gebruiken sta je nog steeds versteld over de hoeveelheid berichten die vanuit de klas worden verzonden.

Op het moment dat de docent een online hulpmiddel aanbiedt slaat de focus om. Leerlingen vinden het bijzonder interessant dat de actie die ze op een smartphone of tablet uitvoeren een resultaat geeft in bijvoorbeeld een overzicht op een digibord of scherm. De aandacht voor sociale media en andere activiteiten op de telefoon neemt af. Dit is een mooie gewaarwording. Buiten focus is er een ander belangrijk component: samenwerking. Leerlingen laten elkaar enthousiast zien welke actie ze hebben uitgevoerd.

Hoe vaker je dit toepast binnen de klas, des te normaler het voor de leerling wordt op deze manier te participeren. Het is niet uitgesloten dat er eens iets anders gebeurt dan bedoeld maar de krampachtigheid dient echt achterwege te worden gelaten, dat werkt het best! Ik zou zeggen, probeer het eens…

Reageer op dit bericht