Social learning met Schoology

Standard

schoology1Je zou kunnen zeggen dat Schoology een elektronische leeromgeving (ELO) is. In Amerika plakken ze er de sticker Learning Management System (LMS) op. Het komt op hetzelfde neer maar Schoology gaat samen met de concurrent Edmodo verder dan dat… 

De ELO heeft z’n langste tijd gehad in de vorm zoals we die nu kennen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat zaken worden vereenvoudigd. In plaats van de heilige studiewijzer in tabelvorm zien we steeds vaker een agendafunctie waarin vooruit gepland kan worden maar ook voor de volgende les even huiswerk kan worden geplaatst. Wat dat betreft een vooruitgang want in het verdere leven wordt er ook gewoon gebruik gemaakt van een agenda met afspraken. In Schoology kan daarnaast leermateriaal worden geplaatst en een tal van andere zaken zoals het maken van toetsen.

De kracht van Schoology zit hem ook in het sociale leeraspect. In het systeem zit een sociaal medium verwerkt dat wel iets wegheeft van Facebook. Leerlingen hebben eigen privé sociale media maar die gebruiken ze liever niet voor nerdy vragen over het huiswerk van muziek. En toch stellen ze een ‘schoolplatform’ op prijs. Dan wordt er informatie uitgewisseld over het opgegeven huiswerk en delen ze kennis met elkaar. Ik zeg in de klas wel eens dat ik niet begrijp dat er niet meer tienen worden gescoord voor het huiswerk. De docent is er niet bij, alle informatie is op te zoeken binnen de methode of op andere bronnen op het internet en je kunt samenwerken, twee weten meer dan een. Dat laatste blijkt bij het maken van huiswerk niet vanzelfsprekend. Als antwoord hierop heb ik Schoology geïntroduceerd. Er werd vlot een account aangemaakt via de smartphone en men zit vervolgens in een virtuele klas. Binnen de klas kan worden gecommuniceerd, de docent maakt deel uit van de groep. Daarbuiten kan iemand zonder code geen toegang krijgen. In eerste instantie gaan leerlingen op dezelfde voet verder als daarvoor in bijvoorbeeld Twitter en Instagram door selfies te posten en iedereen op de hoogte te brengen in welke les ze zitten terwijl de klasgenoten er omheen zitten, ahum. Maar na verloop van tijd wordt het nut van de tool ingezien en worden er vragen over het huiswerk gepost. Soms onderling, soms rechtstreeks met de docent. En warempel, minder kinderen vergeten het juiste huiswerk te maken en meer kinderen halen hogere cijfers. Het leukst is het, wanneer iemand toch het huiswerk niet heeft gedaan, de andere leerlingen gretig verwijzen naar Schoology met de opmerking: ‘Heb je de discussie niet gevolgd?’

Het is wel zaak actief het medium bij te houden. Leerlingen zijn gewend snel te switchen van medium als iets niet bevalt en blijven er als het bruist. Daarom doen relatieve nieuwkomers als Telegram (de tegenhanger van Whatsapp) het in het begin ook zo goed. Maar als er vervolgens niet op wordt gepost dan is het ook snel weer afgeschreven…

Schoology is beschikbaar voor alle platformen als webversie, mobiele webversie en apps voor iPad en Android: www.schoology.com.

 

 

Reageer op dit bericht