Niet vóór de klas maar ín de klas!

Standard

 

AppleTVDiagram

In de tijd van het krijtbord en whiteboard stond de docent vóór de klas. Tijdens het schrijven was een paar ogen in je achterhoofd handig geweest om de dynamiek onder controle te houden. Zelfs de digitale opvolgers zoals het digibord hebben hetzelfde uitgangspunt. Handig om alle aantekeningen meteen op te slaan en te delen met de klas maar de frontale manier van lesgeven wordt hiermee wel in stand gehouden! Nieuwe hard- en software brengt hier gelukkig verandering in.

Mijn visie is dat de docent moet optreden als coach ín en samen mét de groep. De opstelling is in theorie eenvoudig. Een scherm met beamerinstallatie voldoet naast het gebruik van een tablet of touchscreen met daartussen een apparaat dat zorgt dat hetgeen er op het tabletscherm gebeurt wordt geprojecteerd op het scherm in de klas. Het meest bekende voorbeeld is het gebruik van een AppleTV en iPad.

Op de iPad staan presentatie mogelijkheden. Bijvoorbeeld een interactief whiteboard zoals Explain Everything, Educreations of Prowise Presenter. In een ander artikel ga ik verder in op deze apps. Een zogenaamde Airplay verbinding maakt contact met de AppleTV en er volgt een projectie op het scherm in de klas. Je kunt met de tablet door de klas lopen, aantekeningen erbij schrijven en meteen zichtbaar maken en delen met de leerlingen. De docent kan een leerling de tablet geven en iets voor te laten doen wat zichtbaar is voor de hele klas. Dit werkt zeer effectief doordat er geen tijd verloren gaat door heen en weer lopen in de klas. Helemaal mooi wordt het als de leerling kan participeren door bijvoorbeeld in te loggen met de eigen smartphone en hiermee een eigen bijdrage te laten leveren. Het effect is dat de leerling vaker kan worden betrokken en dit komt de gemiddelde werktijd per leerling (GWL) ten goede! Aan het eind van de les kan het materiaal gelijk worden gedeeld.

Het blijkt dat er meerdere kampementen bestaan of de te gebruiken hardware. Veel docenten hechten waarde aan het vertrouwde Windows terwijl er een opkomende groep Apple gebruikers is (en niet in de laatste plaats door onderwijstoepassingen). Android doet een duit in het zakje door tablet besturingssystemen. Het vinden van een oplossing voor alle platformen en daarbij het in stand houden van keuzevrijheid en diversiteit van gebruikers is een uitdaging. En dat is in het kader van Bring Your Own Device naar mij mening wel een uitgangspunt!  Het apparaat WePresent probeert aan al deze verwachtingen te voldoen en gaat zelfs verder door bijvoorbeeld tegelijkertijd 4 presentaties van gebruikers op het scherm te kunnen weergeven. Hier volgt een introductievideo:

 
Binnenkort testen we een opstelling met WePresent en zal ik de bevindingen laten weten. Heb je zelf ervaring dan vind ik het leuk als je reageert op dit bericht.

One Comment

  1. Fijn artikel! Op de school waar ik werk hebben de kinderen geen ipads, maar werken we met Socrative op het smartboard in combinatie met de telefoons van de kinderen zelf. Handig én leuke manier om de les interactief te maken.

Reageer op dit bericht