Een aanpak bij interactief presenteren door leerlingen

Standard

presentation-1np3vtuHet valt mij op dat in de bovenbouw leerlingen, als het om presenteren gaat, een beperkt repertoire hebben. Dit bestaat meestal uit Powerpoint en Prezi. Daarnaast mis ik af en toe een juiste interactie met het publiek. Hoe dit komt? Ik denk dat ze hiermee worden opgevoed in en buiten de klas. Dat betekent dus ook dat het repertoire van de docent te kort kan schieten. Remedie is dat duidelijk moet worden dat presenteren niet synoniem is voor Powerpoint.

Enige tijd geleden heb ik leerlingen in de bovenbouw gevraagd een interactieve presentatie te maken. ‘Out of the box’ denken was hierbij een genoemde kreet. De reactie was veelzeggend. Vragende gezichten keken mij aan en na een enkel ogenblik kwam er een vraag: ‘Hoe moeten we dat doen dan?’ Deze reactie van bovenbouw tvwo leerlingen viel mij enigszins tegen. Na mijn wedervraag ‘hoe heb je dat tot nu toe gedaan’ kwamen er hulpmiddelen als Prezi en Powerpoint voorbij. Een enkeling durfde het aan te noemen wel eens in Keynote te hebben gewerkt (de Apple tegenhanger van Powerpoint). Ik voorzag voor mijzelf geen andere mogelijkheid toch maar wat tips te geven. Uitgangspunt hierbij was dat het publiek participeert in de presentatie en dat er onderling interactiviteit ontstaat.

De enkele tips voor gebruik van websites (want die zijn voor iedereen toegankelijk) noem ik hier nog eens.

When are presentations good ones? Mostly when they are interactive. Please don’t use Powerpoint or Prezi every time, people will get bored. In stead of that you also can make a website, blog, online presentation, use voting websites and so on. Here are some examples:

weebly.com making a website in just a few minutes (wysiwyg) in which people can react on a page

wordpress.org making a blog, easy using themes (people can also give a reaction to a subject)

mentimeter.com voting using smartphones

socrative.com making a quiz

slideshare.net another way of making online presentations (people can follow on their smartphone while presenting)

beta.swipe.to again another way of making online presentations

If you can find any other websites, not mentioned here, please let me know!

 

De laatste vraag stel ik ook aan jullie. Heb je meer tips? Dan vind ik het leuk als je dat als reactie op dit bericht laat weten.

3 Comments

  1. Goed idee om eens wat anders te gebruiken dan powerpoint of prezi, veelal staat dit voor leerlingen/studenten inderdaad gelijk aan wat een presentatie is, terwijl het zoveel meer kan zijn. Nóg een goede presentatie tip is het gebruik maken van een smartboard (zoals bijvoorbeeld deze http://www.smartboard.nu), als je dit ter beschikking hebt biedt het veel mogelijkheden. Fijne tools zoals samenwerken of klassikale quizzen zijn mijn favoriet, iets wat met powerpoint of prezi toch een complex, ongebruiksvriendelijk verhaal wordt.

  2. Dank voor je reactie David! Over het gebruik van smartboards en andere hulpmiddelen in de klas zal ik binnenkort iets schrijven. Het gevaar van het smartboard is dat de docent nog steeds frontaal lesgeeft door fysiek bij het bord te staan. Mijn filosofie en oplossingen laat ik dus weten doormiddel van een nieuw artikel, wordt vervolgd!

Reageer op dit bericht